Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_56.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.
Español

Lectio Divina - IV Diumenge de Durant l' any

Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)
IV Diumenge de Durant l' Any_Cicle A Lc 2,22-40

(A) PREGÀRIA

PREGÀRIA

Envia sobre nosaltres, Senyor, el teu Esperit Sant:
que disposi el nostre cor per escoltar la teva Paraula;
que ens concedeixi trobar-te en ella;
i que faci que aquesta Paraula esdevingui vida en les nostres persones.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

1. LLEGEIX...

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text Lc 2,22-40

Passats els dies que manava la Llei de Moisès referent a la purificació, els pares de Jesús el portaren a Jerusalem per presentar-lo al Senyor, complint el que prescriu la Llei, que tot noi fill primer, sigui consagrat al Senyor. També havien d’oferir en sacrifici “un parell de tórtores o dos colomins”, com diu la Llei del Senyor. Hi havia llavors a Jerusalem un home que es deia Simeó. Era un home just i pietós que esperava l’hora en què Israel seria consolat, i tenia en ell l’Esperit Sant. En una revelació, l’Esperit Sant li havia promès que no moriria sense haver vist el Messies del Senyor. Anà, doncs, al temple, guiat per l’Esperit, i quan els pares entraven amb el nen Jesús, per complir amb ell el que era costum segons la Llei, Simeó el prengué en braços i beneí Déu dient: - “Ara, Senyor, deixeu que el vostre servent se’n vagi en pau, com li havíeu promès. Els meus ulls han vist el Salvador que preparàveu per presentar-lo a tots els pobles; llum que es reveli a les nacions, glòria d’Israel, el vostre poble.” El seu pare i la seva mare estaven meravellats d’això que es deia d’ell. Simeó va beneir-los i digué a Maria, la seva mare: - Aquest noi serà motiu que molts caiguin a Israel i molts d’altres s’alcin; serà una senyera combatuda, i a tu mateixa una espasa et traspassarà l’ànima; així es revelaran els sentiments amagats als cors de molts.” Hi havia també una profetessa, Anna, filla de Fanuel, de la tribu d’Aser. Era d’edat molt avançada: havia viscut set anys amb el seu marit, però havia quedat viuda fins aleshores, als vuitanta-quatre anys. Mai no es movia del temple, dedicada nit i dia al culte de Déu amb dejunis i oracions. Ella, doncs, que es trobava allà a la mateixa hora, donava gràcies a Déu i parlava del nen a tots els qui esperaven el temps en què Jerusalem seria redimida. Quan hagueren complert tot el que ordenava la Llei del Senyor, se’n tornaren a Galilea, al seu poble de Natzaret. El noi creixia i es feia fort, era entenimentat i Déu li havia donat el seu favor.

Comentaris:

Lluc barreja dues prescripcions, sense molta distinció. La purificació de la mare era prevista pel Levític (12,2-8) i es complia quaranta dies després del part.

Fins a aquest moment la dona no podia acostar-se als llocs sagrats, i la cerimònia era acompanyada d'una ofrena d'animals petits, un xai un parell de tórtores o dos colomins. La consagració del primogènit estava prescrita en l'Èxode 13, 11-16: i era considerada una espècie de "rescat" – també amb l'ofrena de petits animals – en record de l'acció salvífica de Déu, quan va alliberar els israelites de l'esclavitud d'Egipte.

En tota l'escena els pares apareixen com en l'acte de presentar / oferir el fill com es feia amb les víctimes i els levites; mentre en la figura de Simeó i Ana apareix més aviat Déu, que ofereix /presenta el fill per a la salvació del poble.

Les figures de Simeó i Anna són figures carregades de valor simbòlic. Ells tenen la tasca del reconeixement, que prové tant de la il·luminació i del moviment de l'Esperit, com també d'una vida portada en l'espera més intensa i confiada.

En particular a Simeó se'l defineix com el "prosdekòmenos", un que és prototip de l'esperança, un que va a la trobada per a acollir. Per això, ell també apareix obedient a la llei, la de l'Esperit, que l'empeny cap al Nen, que va entrar en el temple.

El càntic proclama manifestament la seva esperança complerta: Ha viscut per arribar en aquest moment. Ara marxa, perquè uns altres vegin també la llum i la salvació per a Israel i per a les gents.

I Anna completa el quadre, amb la seva avançada edat, (valor simbòlic: 84 = 7x12: el dotze és el número de les tribus; o també 84–7= 77, perfecció redoblada), amb la seva manera de viure (dejuni i oració) i amb la proclamació de qui "esperava" que es complissin les promeses.

Ella és guiada per l'esperit de profecia, dòcil i purificada en el cor. A més, pertany a la tribu més petita, la de Aser: signe que els petits i els febles estan més disposats a reconèixer Jesús, el Salvador.

2. MEDITA...

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

"Veiem com Simeó la glòria, la presència radiant de Déu en aquest minúscul nen".

"La presentació de Jesucrist toca el timbre de la nostra consciència en recordar-nos l'important que és presentar-nos, oferir-nos a Déu


• "Sento el teu Amor"

"Noto la teva presència en mi"

3. COMTEMPLA I PREGA...

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

Senyor,

que la força de la teva Fe il·lumini els nostres dies

i que la força de l'esperança dirigeixi els nostres passos;

que el crit dels pobres, la solitud dels ancians

i el dolor dels nens ens commoguin…

ara que els nostres ulls han vist la llum de Déu.

4. ACTUA...

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

5. COMPARTEIX...

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

6. DÓNA GRÀCIES...

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Vine, Esperit Sant,
il·lumina el meu cor per tal que pugui entendre la Paraula,
conèixer més Jesús
i fer que en la meva vida camini amb criteris evangèlics.


Font Pregaria: Evangeli al dia 2019 Ed. CCS

Informa't

Fes-te amic nostre al

Segueix-nos al

Seguir a webdepastoral en Twitter

Comparteix aquest article