Unable to create /cache/mod_novasfh/sfh_56.xml configuration file.
Click here for more information.
Please update your Flash Player to view content.
Español

Lectio Divina, Diumenge XXIV de durant l’ any


Proposta de Lectio Divina personal (o en grup)
Diumenge
XXIV de durant l’ any_Ciclo B_Mc 8,27-35

(A) PREGÀRIA

PREGÀRIA

Senyor,
ensenya'ns a saber escoltar les teves paraules,
ensenya'ns a guardar les teves paraules en el nostre cor;
ensenya'ns a sentir la teva presència viva,
ensenya'ns a compartir amb els germans,
ensenya'ns a escoltar el teu Esperit...

Envia sobre nosaltres l'Esperit Sant:
que ens doni un cor capaç d'escoltar i d'acollir;
que ens concedeixi trobar-te en la Paraula que llegirem;
i que faci que aquesta Paraula es faci vida en les nostres persones.

(B) PASSES PER A LA MEDITACIÓ

1. LLEGEIX...

Què diu el text?

Atén a tots els detalls possibles. Imagina l’escena. Destaca tots els elements que et criden l’atenció o que et són molt significatius. Gaudeix de la lectura atenta. Pren nota de tot el que adverteixis. Per comprendre el text et poden servir els comentaris que t’oferim a continuació.

Text Mc 8,27-35

En aquell temps, Jesús, amb els seus deixebles, se n'anà als poblets de Cesarea de Felip, i pel camí preguntava als seus deixebles: «Qui diuen la gent, que sóc jo?» Ells li respongueren: «Uns diuen que sou Joan Baptista, d'altres, que sou Elies, d'altres, que sou algun dels profetes.» Llavors els preguntà: «I vosaltres, qui dieu que sóc?» Pere li respon: «Vós sou el Messies.» Ell els prohibí severament que ho diguessin a ningú. I començà a instruir-los dient: «El Fill de l'home ha de patir molt: els notables, els grans sacerdots i els mestres de la Llei l'han de rebutjar, ha de ser mort, i al cap de tres dies ressuscitarà.» I els ho deia amb tota claredat. Pere, pensant fer-li un favor, es posà a contradir-lo. Però Jesús es girà, renyà Pere davant els deixebles i li digué: «Fuig d'aquí, Satanàs! No penses com Déu, sinó com els homes.» Després cridà la gent i els seus deixebles i els digué: «Si algú vol venir amb mi, que es negui ell mateix, que prengui la seva creu i m'acompanyi. Qui vulgui salvar la seva vida la perdrà, però el qui la perdi per mi i per l'evangeli, la salvarà.»

Comentaris:

Per als deixebles, el primer anunci de la passió i resurrecció suposa un ensenyament nou. Jesús va començar a ensenyar-los la veritable naturalesa del seu messianisme. No es tracta d'una simple conversa. És una instrucció clara i d’autoritat. En aquest ensenyament Jesús substitueix el títol de Messies per un altre de més arcaic i menys carregat de connotacions triomfalistes immediates. Parla del Fill de l'Home. Aquest és el camí que, segons el designi diví, "ha de" recórrer el Messies, però que Pere no està disposat a acceptar. Ho considera com una mena d'ocurrència demoníaca que cal expulsar i desterrar (vegeu el mateix verb en Mc 1, 25; 3, 12, 9 25). L'actitud de Pere el fa mereixedor d'una dura recriminació amb una ordre contundent i un qualificatiu sever. L'ordre que rep és la de tornar al lloc que li correspon, és a dir, al lloc de deixeble. Com a tal, ha de seguir el Mestre (vegeu Mc 1, 17), sense pretendre avançar-se per assenyalar el camí. El qualificatiu de Satanàs l'equipara a aquell que actua en contra de Déu, com a "adversari" que intenta arrabassar la seva paraula (vegeu Mc 4, 15). Aquesta recriminació feta a Pere, el primer a confessar la condició messiànica de Jesús, demostra la dificultat que comporta la comprensió d'un Messies sofrent i la necessitat que Jesús té de precisar que ell és el Messies, no encara que hagi de patir, sinó precisament perquè ha de patir. En el mirall de Pere ha de mirar-se cada creient. Per a tots resulta difícil acceptar allò que no és del nostre grat o que desbarata els nostres somnis i il·lusions.

2. MEDITA...

Què em diu Déu a través del text?  Atén al teu interior. A les mocions (moviments) i emocions que sents. Algun aspecte et sembla dirigit per Déu a la teva persona, a la teva situació, a alguna de les teves dimensions?

Suggeriments:

  • No alimentem la nostra fe amb fantasies, amb interpretacions, amb figures.

  • Hem de mirar amb realisme i de vegades -si podem- amb amor; amb aquesta creu concreta hem de fer el camí de la nostra fe en Jesucrist.

"Tu ets el Messies."

“Salva la meva vida”

3. COMTEMPLA I PREGA...

Què li dius a Déu gràcies a aquest text? Què et mou a dir-li? Peticions, lloança, acció de gràcies, perdó, ajuda, entusiasme, compromís? Parla amb Déu…

Suggeriments:

  • Senyor, la meva ànima proclama la teva força

i el teu poder de donar vida.

Confiant en tu sé que la meva vida

té un horitzó insospitat.

Amb la teva força podré travessar la nit

i els llargs túnels foscos

que l'existència em presenti.

4. ACTUA...

A què et compromet el text? Què ha mogut la pregària en el teu interior? Quin ensenyament hi trobes? Com fer efectiu aquest ensenyament?

5. COMPARTEIX...

Si la Lectio es fa en grup, podeu compartir amb senzillesa allò que cadascú ha descobert, per tal d’enriquir el grup.

6. DÓNA GRÀCIES...

Pots acabar aquest moment amb una pregària: expressa a Déu quelcom viscut, dóna-li gràcies per allò que t’ha manifestat, i demana a l’Esperit que et faci passar de la Paraula a la vida.

Et donem gràcies, Pare, per aquest moment de pregària,
per tot el que ens has fet arribar amb la teva Paraula.
Que tot el que hem rebut
no quedi inert dins nostre, sinó que creixi
per poder ser transmès als altres.

Font (comentari i suggeriments): http://www.siervas-seglares.org i evangeli al dia 2018 Ed. CCS

Informa't

Fes-te amic nostre al

Segueix-nos al

Seguir a webdepastoral en Twitter

Comparteix aquest article